Herinneringen

Herinneringen klonteren samen in mijn hoofd tot woorden zonder inhoud. Het is alsof ik nooit een onderdeel ben geweest van het collectieve geheugen dat anderen samenbindt. Ik weet van niets, reken het toe aan mijn onstuimige onverschilligheid. Ik stak mijn neus liever in boeken en schriften dan oog te hebben voor reuzen op de weg.

Maar is mijn dromerige aard werkelijk de boosdoener? Ik hecht dan misschien geen waarde aan wegen en knooppunten, maar ik sla mijn herinneringen op in sentimenten. Het nare aan dat soort souvenirs is dat ze lastiger zijn terug te halen, laat staan te beschrijven. Vertel me over een camping in de bergen en ik haal mijn schouders op. Maar vraag me wat ik las toen het nieuws over de MH17 ons bereikte en ik kan het je zo vertellen. Leg me uit hoe we precies van de ene naar de andere plaats zijn gereden en ik knik zonder te weten wat je bedoelt. Maar ik vertel je graag over die keer dat we op de camping pastasalade met garnalen aten, nadat we het grondzeil hadden schoongemaakt. Ik proef zo nog de kauwgomsmaak van de snoepjes die we hadden verzameld tijdens ons bezoek aan die gigantische snoepwinkel.

Vraag me niet naar details, want ze zijn me allang ontgaan. Ik denk niet in beelden. Het aandenken dat ik meeneem is vluchtig als een geur, ongrijpbaar als een gevoel, vergankelijk als een aanraking. Toch is het krachtig, want het is van mij. Het is de angst die je plots bekruipt wanneer je je moeder kwijt bent geraakt in een warenhuis, de vreugde van het opstijgen als je in een vliegtuig zit. Feiten en verhalen blijven niet lang in mijn hoofd rondhangen, maar mijn zintuigen werken nog lang door in de herinneringen die ik vorm.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s