Links

Ik heb nooit echt een keuze kunnen maken tussen links en rechts. Terwijl mijn broer steevast met links kleurde, liet ik mijn potlood circuleren tussen mijn linker- én mijn rechterhand. Op de basisschool leerde ik schrijven met links, hoewel mijn vingers zich nooit helemaal op de correcte manier om mijn pen hebben willen vouwen. Tijdens gym schopte ik de bal met rechts, maar tijdens het schrijven in een multomap ergerde ik me aan de 23 ringen die me in de weg zaten. Ik vond linkshandige scharen en gitaren raar, maar botste tijdens het maken van een dictee wel telkens tegen mijn rechtshandige buurmeisje aan.

Ik voelde me verweesd; ik kon me bij geen enkel kamp aansluiten. Wanneer ik een verwante geest ontdekte, moest ik altijd uitleggen waarom ik dan wel met rechts knipte en plakte.

Het echte antwoord? Ik heb me aangepast aan een rechtshandige wereld. Het ging geheel onbewust. Mijn handen begrepen het nog voordat ik het zelf begreep. Mijn creatieve hersenhelft nam de touwtjes in handen en stelde mijn rationele hersenhelft in werking. Hoewel ik nog altijd te kampen heb met blauwe handen na het schrijven en speelkaarten waarvan ik de nummers niet goed kan lezen, zorgt mijn extra actieve creatieve hersenhelft ervoor dat ik juist in deze omstandigheden altijd een oplossing voor de hand heb.

Ik heb tot nu toe nooit kunnen kiezen tussen links en rechts, maar nu weet ik het zeker: ik ben en blijf een linkshandige. Juist die combinatie van linkse en rechtse sympathieën maakt me tot de linkshandige die ik ben; een creatief persoon houdt er nu eenmaal van om haar grenzen te verleggen en altijd op zoek te gaan naar manieren om die met elkaar te verbinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s